tom banner

peaks

Läsplanerna för 2018

Att anta utmaningen är att bestämma sig för att försöka bli daglig bibelläsare. Ett sådant steg föder nya frågor: Hur mycket ska man läsa? Var ska jag börja? Låt oss hjälpa!

Vi tänker att det fungerar ungefär som med skidåkning i fjällen. Nybörjaren måste få åka på sitt sätt utifrån sina förutsättningar. Därför finns gröna pister för den som är försiktig och vill undvika höga farter. Att trilla i den gröna är inte så omskakande. Men för den erfarne åkaren finns bara röda och svarta pister som alternativ. Skidåkning kräver lite utmaningar, tänker han. Om du inte är en van bibelläsare, börja med mindre avsnitt. Lite varje dag blir ändå mycket i slutändan. Läs efter din förmåga. Har du en viss bibelvana, varför inte anta den stora utmaningen och läs Bibeln på ett år? Det är en svartpistad utmaning men inte på något sätt omöjlig. Många skulle behöva just en sådan större utmaning i sitt läsande.

Planerna är skrivna med start 1/1, men du kan likagärna starta från den dag du anmäler dig om du inte vill läsa ikapp. Det viktiga är att ta steget till att bli daglig läsare, inte vilken plan du följer.

I Anta utmaningens Facebook-grupp pågår det kontinuerligt diskussion och tipsdelande kring dessa planer så gå gärna in på Facebook, sök på Anta utmaningen och gå med i diskussionen. 


Aktuella texter för idag

Klicka på länken för att läsa på bibeln.se (Bibel 2000)


Helbibel - hela Bibeln på ett år

Helbibelplanen är indelad i fyra delar. Varje dag så läser man ett stycke i Gamla testamentet, Nya testamentet, Psaltaren och Ordspråskboken. Efter ett år har du läst hela Bibeln. 

Ladda ner pdf att skriva ut här. (Samma plan som 2017)


Halvbibel - hela Bibeln på två år

Halvbibelplanen ger dig möjligheten att läsa ungefär halva Bibeln på ett år. Varje dag läser du lite hur Gamla testamentet och Nya testamentet. Läser du i två år har du läst hela Bibeln, och Nya testamentet två gånger. Nedan finner du 2018 års plan och även 2017, som alltså är del "ett". 

Ladda ner 2018 års plan här ("Andra delen").

Ladda ner 2017 års plan för utskrift här. ("Första delen")


Kvartbibel - överblick och samband

Den så kallade kvartbibelplanen (från att du inte ska behöva tänka in mer än en "kvart om dagen" inklusive bön och reflektion) ger dig en kort läsning varje dag. Planen för 2018 är tänkt att ge en överblick över hela Bibeln och visa på samband, samtidigt som man följer kyrkoårets rytm med söndagens evangelietext. Med 10-20 verser per dag läser man hela Lukas evangeliet under våren. I Pingst startar läsningen i Apostlagärningarna med avbrott för breven i ungefärlig ordning de skrevs. Under våren och hösten läser man också några veckor från tempelperioderna med smakprov från de historiska böckerna och samtida profetböcker.

Detta innehåller planen:

• Följer kyrkoårets texter (årgång ett) med evangelietexen på söndagen

• 10-20 verser per dag

• Ibland läser man två kortare passager (enstaka fall tre passager) för att visa på samband

• Man läser nästan hela Lukasevangeliet. Eftersom kyrkoåret i år har Lukasserien kring påsk, så är läsningen av Lukas anpassad så den landar där i påskhelgen. Man läser i princip hela Lukas rakt igenom, förutom de passager som återkommer senare under kyrkoåret. Vissa parallellställen hoppar man över i Lukas, eftersom de tematiskt finns med under året vissa av kyrkoårets söndagar under året i Matteus, Markus och Johannes.

• Man läser hela Apostlagärningarna - startar i pingst.

- De nytestamentliga breven kommer i ungefärlig tidsordning där de skrevs under tiden man läser Apostlagärningarna. De kortare breven läser man helt, de längre ofta inledningen och vissa utvalda delar

- Stefanos tal i kap 7 då läser man en vecka i taget om fördjupar sig och läser om Abraham, Josef och Mose från Moseböckerna

• Under våren finns några veckor med läsning från tabernaklet, första tempelperioden och det delade riket

• Under hösten några veckor med templets fall och fångenskapen och sedan andra templet och med smakprov från de historiska böckerna och samtida profetböcker

• Efter apostlagärningarna läser man fängelsebreven (Efeserrbrevet, Kolossebrevet, Filemon)

• Inför domsöndagen blir det en vecka med delar från Uppenbarelseboken, Daniel och 2 Petrus brev

• Under adventstiden läser man några kortare brev 2 Tim, Jakob, Titus

• Vissa judiska högtider tas med: Purim, då läser man lite från Ester. Chanukka noteras - läser från Johannes 10. Pesach och Shavout sammanfaller i år på dagen med påsk och pingst vilket noteras.

Planen finns tryckt och kan beställas, den kallas då en "Bibelläsning och Bön" från Bibelsällskapet. Besök Bibelbutiken.

Ladda ner pdf här.

Ladda ner Excel-fil med alla teman här.


Parallell - hela Bibeln på ett år

Den parallella planen försöker arrangera berättelserna parallellt i tidsföljd. På ett år läser man igenom hela Bibeln. I denna plan läser man profetböckerna i Gamla testamentet parallellt med de historiska händelserna. Breven i Nya testamentet flikas in medan man läser Apostlagärningarna då troligtvis Paulus skrev flera av breven osv. Det är omöjligt att få med alla parallella händelser, och i vissa fall dateras böcker olika, men trots det är denna plan utmärkt för att se sammanhang och ger ofta många aha-upplevelser! Planen kommer från biblestudytools.com.

Ladda ner pdf här.

Här finns även en Excel-fil.


Bibeln idag - med en kommentar per dag

Bibeln idag är en bibelläsningsplan med en kommentar varje dag. I varje nummer medverkar ett antal olika skribenter, det är både präster, pastorer och lekmän. 

Läs mer och prenumerera här.


Bibelstund - för dig som vill läsa i plattan eller telefonen

Anta utmaningen finns genom appen Bibelstund att läsa i sin telefon/platta. Ladda ner appen och starta en ny plan, under Anta utmaningen hittar du planerna här ovan men också många fler. 

Läs mer om appen Bibelstund

Ladda ner för Android

Ladda ner för iOS

Svenska Bibelsällskapet - Box 1235, 751 42 Uppsala - 018 - 18 63 30 - info@bibeln.se