tom banner

Vad kan en bibelberättelse ge?

Vad kan en bibelberättelse ge?


Förra veckan lyssnade jag till många berättelser om hur faktiskt ett och samma bibelavsnitt har lett till handling och förändring. En berättelse som inspirerat och utmanat att bryta destruktiva mönster. Inte bara för en viss kategori eller åldersgrupp. Helt olika människor blir gripna av samma story. Tjejen på bilden går på en dövskola i Västafrika.

Hon vet vad ett handikapp kan leda till, av utanförskap. Jesu berättelse om den barmhärtige samariern är hennes favorit. Den skola hon går på är djupt präglad av budskapet i Jesu liknelse. Den som många går förbi, inte vill se eller bry sig om, är ändå vår nästa, värd all respekt och omsorg.


En timma tidigare hade jag mött stödgruppen för kvinnor med diagnos HIV-positiv. Kanske de mest utsatta av alla. Ändå så mycket livsmod och glädje. De fanns med i projektet ”The Good Samaritan”. En text i Bibeln hade fått dem att räta på ryggen och inse att deras liv inte var kört.

Under två hela dagar i Togo blev jag nästan marinerad i den barmhärtige samariern. Liknelsen dramatiserades gång på gång av olika grupper och personliga vittnesbörd hade samma tema. I all enkelhet handlade det om ett bibelord som ledde till handling och förändrade liv. 

"Ty Guds ord är levande och verksamt. Det är skarpare än något tveeggat svärd och tränger så djupt att det skiljer själ och ande, led och märg och blottlägger hjärtats uppsåt och tankar", Hebr 4:12

Den namnlöse skriftlärdes lärdom
Att ta steg i tro

Relaterade inlägg

Svenska Bibelsällskapet - Box 1235, 751 42 Uppsala - 018 - 18 63 30 - info@bibeln.se