tom banner

Trettondag jul

claytablet_large

Idag är det trettondagen! Planen Kvartbibeln följer kyrkoårets rytm så dagens text handlar om de vise männens besök. Det är vishet att söka Jesus - det är vishet att böja sig inför honom - det är vishet att vara en givare!

Julspel och julkrubbor i all ära, men ibland tappar vi den Bibliska kronologin kring händelserna kring Jesu födelse när vise män, kameler, herdar, en åsna trängs utanför ett timrat typiskt västerländskt stall! De vise männen kom snarare trettonde månaden än trettonde dagen! (Kyrkoåret är ju en komprimerad sammanställning av Jesu liv så det är förståeligt varför vi läser texterna idag och inte väntar till mars nästa år!)

Lukas och Matteus redogörelser tillsammans med den judiska traditionen för reningar och offer ger följande kronologiskt händelseförlopp:

  1. Jesus föds i Betlehem, se Luk 2:6.
  2. Den 8 dagen - Omskärelse och namngivning i hemmet, se Luk 2:21.
  3. Den 31 dagen - Pidyon haben, återlösning av den förstfödde i templet, se Luk 2:22-23.
  4. Den 40 dagen - Marias rening i templet, se Luk 2:22-23.

  5. De vise männens besök, se Matt 2:1-12.
  6. Flykten till Egypten, se Matt 2:13-15.

  7. Tillbaka till Nasaret i Galiléen, se Matt 2:19-23.


Det är troligt att Josef och Maria är bosatta i Betlehem fram till de vise männens besök och flykten till Egypten.

Exakt vad det är för fenomen som inträffar på stjärnhimlen före och omkring Jesu födelse vet vi inte. De är i alla fall så betydande att stjärntydare från öst beger sig till Judéen. Stjärnan verkar försvinna för att på nytt visa sig sedan de kommit fram till Jerusalem, se vers Matt 2:9.

Redan 3500 f.Kr. började sumererna i Mesopotamien observera stjärnorna. Omkring 1200 f.Kr. hade babylonierna vidareutvecklat konsten och tagit fram en stjärnkatalog. På bilden är en de lertavlor med kilskrift som hittats i Babylon 350-50 f.Kr. som förutsäger Jupiters bana med avancerade matematiska modeller. Många fler finns på British Museeum!

Är man intresserad av den vetenskapliga aspekten så finns fler kommentarer här:

http://www.praisegate.com/au.php?p=4

Till alla Anta utmaningen-vänner
Hur jag valde min plan för 2018

Svenska Bibelsällskapet - Box 1235, 751 42 Uppsala - 018 - 18 63 30 - info@bibeln.se