Tio spridda tankar efter tio dagars läsning

1) Det är väldigt enkelt att följa läsplanen. Inga funderingar på vad jag ska läsa eller var jag är i min läsning. Allt serveras mig och jag tycker det går fort att läsa.
2) Det enkla upplägget beror ju på min läsplatta och YouVersions läsplan kopplad till Bibel 2000. Men jag saknar möjligheten att få göra marginalanteckningar, åtminstone ett litet utropstecken i kanten när ett ord träffar mig. Då är jag hänvisad till en skrivbok vid sidan om och då blir det lite krångligare.
3) Jag gillar mina ”läsverktyg” men visst är det störande när det mitt i bibelläsningen dyker upp en text om att 4 fb-vänner fyller år idag. Funderar på att under en månad bara läsa Bibeln som bok för att se om det blir någon skillnad i koncentrationen.


4) Ständigt upptäcker jag både enskildheter och mer övergripande saker som undgått mig tidigare när jag läst. Jag ser i fb-kommentarerna att jag inte är ensam om det.
5) Jag försöker hålla ihop bön och bibelläsning. Den inledande bönen gör läsningen ”klarare” och läsningen ger i sin tur bränsle åt bönen. Tänker skriva mer om det vid ett senare tillfälle.
6) När jag ska predika på söndag, vilken skillnad gör det om församlingen jag talar till under hela veckan dagligen läst i sina Biblar? Hur reagerar de på bibelcitat? Hur hänger de med och vilka associationer får de? Anta utmaningen borde vara alla förkunnares dröm!
7) Den okunskap om Gamla testamentet som man stöter på och ibland ovilja att befatta sig med, är svår att förstå när man läser 1 Mosebook. Det mesta av teman och ämnen som är centrala i kristen tro finns redan i Bibelns första bok.
8) Jag försökte dela upp min läsning på morgon och kväll, men det funkar bäst med morgonen för mig. När jag ändå är i gång så vill jag läsa allt! Då är fyra kapitel inte mycket att ta sig igenom.
9) Det som utmanat mig i läsningen, och kanske också det som stört mig, har jag behov av att dela med andra. Jag är glad över min församling som är den närmaste gemenskapen där jag får utrymme för detta. Det är som om den lokala församlingen är själva ”slutstycket” i min läsning – Jesus bygger sin kyrka!
10) Redan efter tio dagar så har jag samlat på mig vad jag kallar för ”ackumulerad längtan”. Det är saker som jag läst men släppt tills vidare för att återkomma till och fördjupa mig i senare. Kanske läser jag en bok, gör ett eget bibelstudium, tar upp ett ämne att undervisa i eller samtalar med andra om.