tom banner

Tar jag det på tillräckligt stort allvar?

Tar jag det på tillräckligt stort allvar?

Blir visst två inlägg idag. Idag läste jag GT och NT samtidigt i min halvfartsläsning och då var det en sak som jag funderade på och ville dela här på bloggen. I NT-läsningen idag var vi vid Jesus som gör ett stort under (mättar 5000), efter det följer diskussionen med lärjungarna om vem Jesus egentligen är. Det landar i att Petrus bekänner Jesus som Messias, judarnas kung och räddare. Hela sammanhanget avslutas med att Jesus talar om sin kommande död och uppståndelse med tillägget att vi ska ta upp våra kors och följa honom. (Luk 9:10-27)

GT texten är sista kapitlet i 2 Moseboken (Kap 40). Vi ser här hur Moses gör i ordning boningen eller tabernaklet och hur Gud flyttar in. Bilden i bloggen är ett försök av en konstnär att visa på hur det kan ha sett ut under natten när Gud var närvarande i boningen, vilken syn (även om tabernaklet just i den målningen kanske inte är så korrekt återgivet)!

 

Det slog mig att dessa två texter talade ett samlat budskap till mig som jag inte kommit att tänka på om jag inte läst dem samtidigt. Stora delar av läsningen av 2 Moseboken har jag glatt mig åt att jag inte behöver vara jude under ökenvandringen. Det finns något i alla lagar och förordningar som känns så svårt. Då är det bättre med det nya förbundet. 

Det som hände idag var dock att önskan skiftade. När Jesus ställde sig upp och sa, den som vill följa mig måste ta upp sitt kors. Kändes det plötsligt mycket mer lockande att i mörkret stå och spana upp mot tabernaklet och se och känna Guds närvaro så tydligt. Tänk vad häftigt, och lite enklare att följa! 

Bibeln är utmanande, men knappast bara GT. Att ta upp korset och följa Jesus, att inte skämmas för honom. Att vara beredd på lidande är något som jag kaxigt kan stå upp och bekänna idag när det för egen del kanske som mest innebär att en främling tycker jag är knäpp som har en tro. Självklart är jag medveten om att det finns de bröder och systrar som lider för sin tro, både i andra länder men också i Sverige. Men för egen del är inte lidandet så stort. Guds helighet är densamma i GT som i NT och trots det vill han leva och bo i mig. Samme Gud som flammade i natten över öknen, vill leva och verka genom mig i Sverige idag. Vilka texter att läsa i påsktid...

Olof Brandt

Månadstema april: Löften i Bibeln
På tempelplatsen

Relaterade inlägg

Svenska Bibelsällskapet - Box 1235, 751 42 Uppsala - 018 - 18 63 30 - info@bibeln.se