tom banner

Stormen Jonas och bibelrelaterade resor!

Stormen Jonas och bibelrelaterade resor!

Förra veckan var jag och Liselotte i USA. Eftersom vi skulle flyga ut från Washington DC följde vi noga nyhetsrapporteringen kring stormen Jonas. Vi valde att ändra vår rutt med bil från Nashville och tog en lite mer norr rutt för att undvika snön! Det som slog mig var med vilken exakthet prognoserna ges. Bara några mil från oss snöade det flera decimeter, medan där vi var i Cincinnati sken solen precis som man förutsagt på vädret.

Kom att tänka på Jesu ord där han säger till fariséerna och saddukéerna:

På kvällen säger ni: 'Det blir vackert väder, eftersom himlen är röd', och på morgonen: 'I dag blir det oväder, eftersom himlen är röd och dyster.' Ni vet hur ni ska tyda himlens utseende, men ni kan inte tyda tecknen för tiderna. (Matt 16:2-3)

I vår tid kan vi förutspå vädret inte bara nästa dag utan flera veckor framåt. Vi kan beräkna banan för stormar och vindar som inte kan ses för blotta ögat.

Idag har vi alla möjligheter att studera Guds ord, vi har enorma resurser tillgängliga. Trots det är kan man lätt bli andligt blind i vår tid om man inte låter Guds ord dagligen få lysa upp vår väg. Guds ord är mina fötters lykta och ett ljus på min stig (Ps 119:105). Anta Utmaningen är en bra hjälp att tillsammans hjälpas åt att fylla på olja i våra lampor!

Jag tycker det är spännande att besöka platser som hjälper till att illustrera Bibeln. Parallellt med översättandet försöker jag uppdatera sidan bibelatlas.se med intressanta platser som har bibliska anknytningar.

En sådan plats som jag nu har lagt till är den fullskaliga kopian av Parthenon templet i Athen som finns i Nashville, se bilden nedan.

b2ap3_thumbnail_7576_Parthenon_large.jpg

Den byggdes 1897. Inuti gjorde man 1990 också en kopia av Athenastatyn som är enorm, 13 meter hög. Den står centralt i templet och når nästan upp till taket, se bilden nedan och jämför med personerna nederst på bilden.

 

b2ap3_thumbnail_0736_ParthenonAthena_large.jpg

Det är troligen till denna avgud och tempel som Paulus refererar till under sitt tal i Aten. Akropolis, där Parthenon templet stod, ligger alldeles intill Aeropagen dit man för Paulus för att höra mer om den nya läran han predikade, se Apg 17:19. Paulus citerar den sista strofen i en dikt av grekiska poeten Epimenides, 600 f.Kr. "för i honom lever vi och rör oss och är till". Han fortsätter med ännu ett citat "vi är av hans släkt" från den grekiska poeten Aratos, 200 f.Kr. Båda dessa citat var riktade till den största grekiska guden Zeus i grekisk litteratur, men Paulus använder dem och riktar dem till den levande Guden.

Sedan fortsätter han i Apg 17:29: ”Därför, eftersom vi är av Guds släkt ska vi inte tänka oss att det gudomliga är som guld eller silver eller sten, något som är utformat utifrån mänsklig konstfärdighet och fantasi.”

Bibeltexten blir så levande när man ser hur Paulus tydligt syftar på att det gudomliga inte är som den guldbeklädda Athena statyn som utformats av mänsklig konstfärdighet och fantasi!

På grund av den andra Jonas (stormen alltså) åkte vi också förbi Noas ark som håller på att byggas strax söder om Cincinnati. Museet öppnar i 7 juli 2016 och kommer att hålla öppet både dag och natt de första fyrtio dagarna. Redan nu kan man skaffa "boardingpass"!

b2ap3_thumbnail_7573_arcExperience_large.jpg

Bygget är enormt och man förstår att arken var stor. I 1 Mos 6:15 står det att arkens längd skulle vara 133 meter, bredden 23 meter och höjden 13 meter. Detta blir den första fullskaliga modellen i USA. I Hong Kong finns sedan 2009 en Noas ark i skala 1:1. I Nederländerna blev Johan Huibers klar med sin fullskaliga segelbara modell 2012. Just nu håller den på att förberedas för att flyttas till Rio de Janeiro, i Brasilien, för att användas för evangelisation under Sommar OS 2016.

b2ap3_thumbnail_7678_CreationMuseum_arc_large.jpg

Liten modell av Noas ark i en monter på Creation Museeum i Cincinnati

 

Titta gärna in på bibelatlas.se om du ska ut och resa och se om det finns några intressanta platser eller museer i närheten. Det är något speciellt att få läsa Bibeln och samtidigt också se bilder, modeller och arkeologiska fynd.

Det är inte bara i Israel, USA och Europa det finns bibliska platser. I Göteborg på Röhsska museet finns två glaserade tegelreliefer från Babylon. Den satt i Ishtarporten och det är mycket troligt att Daniel gick igenom den porten någon gång kring 605 f.Kr. Under sommaren kan man besöka Eva Spångbergs gård med bibliska träfigurer i Småland. Där finns även en modell av det andra templet i Jerusalem. Gunnel Molén, som är aktiv i Facebokgruppen för Anta Utmaningen, driver tillsammans med sin man Mats museet "Den förhistoriska världen" i Umeå.

Hur går det?
Detta tar jag med mig från 1 Mosebok

Svenska Bibelsällskapet - Box 1235, 751 42 Uppsala - 018 - 18 63 30 - info@bibeln.se