Skammen i att misslyckas

Jag antar att du misslyckats någon gång i ditt liv. Det är en erfarenhet alla människor delar. Det kan vara stort eller smått. Det kan vara saker som förändrar livet och sånt som bara känns dumt i stunden. Därför tror jag du förstår min känsla just nu.

Jag har tappat min dagliga läsning. Troligen är jag inte ensam. Det har hänt många människor före mig och kommer hända fler efter mig. Förklaringen är lika enkel som dum. Jag har rest mycket under våren och det slår sönder de rutiner jag kämpat för att få till. Sakta blev enstaka texter till flera kapitel, en bula i vägen till ett stort berg. Tankarna växlar mellan att ge upp, att "fuska", att låtsas eller att finna en lösning. 

Jag delar detta för att jag tror vi är många och vi behöver varandra. Den enda anledningen till att inte ge upp just nu är faktiskt ni som läser denna blogg och som delar livet med mig. Det låter så stort och självklart ska man ta steget tillbaka och säga att min relation till Gud står kvar. Jesus överger inte en bibelläsare som tappat bort sin läsning. Egentligen är det inte en stor grej, det är ju bara att börja om igen. 

Men ändå är det stort för mig. Jag gav mig in på något när året började. Jag lovade mig själv att fullfölja. Det är nog därför det känns jobbigt. Det är en nyttig analys att göra att när man lovar sig något som detta så finns risken att besvikelsen vid ett misslyckande tar död på lusten. Jag känner inte för att läsa Bibeln just nu. 

Nu tar jag semester, för mig betyder det mer tid med familjen men jag hoppas också det kommer betyda mer tid med min bibel (för min egen skull). Målet med sommaren är att försöka börja resan tillbaka till rutinerna. Kommer jag komma ikapp läsplanen? Jag hoppas på det. Men jag tänker inte ge upp försöken, nu vänder jag mig mot solen, mot källan till allt liv. Gud hjälp mig!

/>Olof Brandt, Bibeln idag