tom banner

Nycklar för att studera Bibeln!

Nycklar för att studera Bibeln!

Bibeln i sig är ett intressant historiskt dokument, men den är så mycket mer - den är en levande bok. Den handlar om Gud, människan och livet!

När vi läser Bibeln ser vi också att det går att hålla en distans till det vi läser. Det går att känna till detaljer, citera Bibelverser och bli en "laglärd", men aldrig låta Ordet få landa i hjärtat. Vad är det värt om jag kan citera stora portioner av Moseböckerna, känner till Jesu profetior, men skäller på min fru, är vresig och kort i tonen mot mina medmänniskor?

Anledningen till att vi läser och studerar Bibeln är för att Guds Ordet ska få "läsa" oss och få tala in i vårt liv. Jakob använder en fin bild hur Ordet är som en spegel, se Jak 1:22-24.

Det är därför vi vill slå upp platserna som nämns i en Bibelatlas och tittar på bilder från de områden som nämns. Vi läser kringlitteratur för att förstå tiden och den dåtida kulturen. Vi läser om de personer som omnämns för att se vilka de var och förstå varför de handlar som de gör. Allt det här kring bibeltexten gör att orden och handlingen blir lättare att förstå. Utan detta blir bibeln lite som Linus på linjen! Självklart kan man följa med i handlingen och förstå huvuddragen, men det hjälper att se bakgrunden och scenerna där handlingen utspelas!

När vi läser texten kan det också vara bra att ha med sig frågan om det finns något löfte, någon varning eller utmaning i texten. Vad vill texten säga till dem som den var riktad till när den skrevs och vad vill den säga till oss idag?

Ett exempel där Ordet blev levande för mig innan jul var hur Gud bekräftar vad han säger till flera personer. Ängeln Gabriel sade till Maria att hon ska ge honom namnet Jesus (Luk 1:31), men Josef då? Tittar man i Matteus så ser man att en ängel också talar till Josef. "Du ska ge honom namnet Jesus, för han ska rädda sitt folk från deras synder" (Matt 1:21). Gud talar både till Maria och Josef och det finns en fin samstämmighet!

Det är så värdefullt att få läsa Bibeln tillsammans. Personligen har Anta Utmaningen blivit en hjälp där vi tillsammans får gräva ur Guds Ordets rika källa!

Nästa steg på kartan upplåst – om katten själv får...
Heja, heja, heja!

Svenska Bibelsällskapet - Box 1235, 751 42 Uppsala - 018 - 18 63 30 - info@bibeln.se