tom banner

Mot bakgrund av

Mot bakgrund av

Jag vaknade tidigt på vandrarhemmet i Paris. Det är fortfarande mörkt ute men snart hoppas jag på en lika strålande solig dag som i går. Vi är 17 pastorer från Sverige som några dagar ska möta församlingar och ledare här för att lära av dem. Mot bakgrund av vintern i Sverige njuter vi av varm vårsol i Paris. Det är så vi ser på saker och ting: mot bakgrund av. Allt blir tydligare och mer begripligt om det ställs ”mot bakgrund av”. I Parisområdet bor det 11 milj människor, en mix av många nationaliteter. Mot den bakgrunden blir det intressant att se hur församlingar och kyrkor arbetar. Hur tar man sig an den mångkulturella utmaningen? Hur bemöter man social nöd? Växer antalet lärjungar till Jesus? Paris är drabbat av attentat – vad är kyrkornas roll mot den bakgrunden? 

Listan kan göras lång. Vi har en intressant vecka framför oss. Mitt i allt detta följer jag min bibelläsningsplan och tänker också där ”mot bakgrund av”. GT-läsningen (3-4 Mosebok) har gett ingående beskrivningar om offertjänsten.  Israels barn skulle nogsamt följa alla ordningar. Felfria offerdjur och rätt personer utför rätt handling i rätt tid. Mot den bakgrunden framträder bilden av en helig Gud. 

När jag samtidigt läser evangelierna blir bilden så övertydlig. Ett folk har fått en lag med föreskrifter om offer och gudstjänst som i sig är god och uttryck för Guds vilja. Men det ligger nåt otillräckligt i detta. Det byggs upp en förväntan om att det kommer en ny ordning, ett nytt kapitel som är större och bättre. En frälsning för ett folk som ”hattar och haltar”, ett offer som inte behöver upprepas. Ja, evangelierna har aldrig blivit så storslagna för mig som nu då jag läser Moseböckerna parallellt. Fast jag ska nog säga ”mot bakgrund av”. Kontrasten är stor och vi behöver den för att förstå sammanhanget. 

Nu ska jag kasta mig ut i paristrafiken som är hektisk mot bakgrund av mitt lugna liv i Örebro!

Anders Blåberg

Vart skulle du åka?
Tänk stort - och bygg djupt!

Svenska Bibelsällskapet - Box 1235, 751 42 Uppsala - 018 - 18 63 30 - info@bibeln.se