tom banner

Mer än Hurghada

Mer än Hurghada

Tre veckors läsning och det känns som en milstolpe. Kanske mest för att 1 Mosebok är genomläst. Trots att jag också läst ett kap i NT och poetiska texter i Psaltaren och Ordspråksboken är det ändå berättelserna i Bibelns första bok som fångat mig. De är så starka och grundläggande för fortsättningen i Skriften men också för hela den kristna tron.

Jag tänker på hungersnöden som slår till flera gånger under patriarktiden.

Den drabbar Abraham och han tar med sig Sara till Egypten för att räddas. Där fanns mat. Isak är på väg till samma ställe i samband med en ny, värre hungersnöd. Han hindras dock av Gud och stannar istället till nära filisteernas område. Men Jakob och hans elva söner får två gånger söka hjälp i Egypten undan hungern. Slutligen bosätter sig hela släkten i Egypten på Josefs inrådan. Egypten, en kornbod och en oas som hägrar för de svältande. Och ett skydd undan förföljelse - åtminstone var det så för Josef, Maria och Jesusbarnet längre fram i historien.

Först räddas gudsfolket till Egypten. Där lever de gott i provinsen Gosen (jfr ordet gosa) till att börja med. Men härifrån ska de räddas genom det stora uttåget, och den första påskens offerlamm blir förebilden för vår påsk med Jesu död och uppståndelse. Egypten är en nyckelplats i Guds frälsningshistoria.

Så här långt i GT är Egypten nästan ett löftesland, men ändå inte. Guds folk är biståndsmottagare, Egypten sändare och dessutom ett asylland till stor välsignelse. I nästa bibelbok är detta land mycket mer problematiskt.

Under tre dagar har jag tränats för att bli en bibeläventyrare. Jag kan nu rörelserna och fattar pedagogiken som används för att elever i årskurs 4 ska lära sig innehållet i GT. Makalöst bra upplägg. Om jag vore lite yngre och hade en annan tjänst så skulle jag göra allt för att få tid och utrymme att köra Bibeläventyret på skolorna. I mina tidiga år som pastor var jag ofta på skolor och talade bl a om Bibel och vad kristen tro är. Det funkade delvis men tänk om jag haft ett så genialiskt verktyg som detta att komma med till skolan. Det passar in i läroplanen och är ett bra stöd för lärarna. Måtte många  barn- och ungdomsledare, pastorer, präster m fl vara kloka nog att fatta hur viktigt Bibeläventyret är.

Och för mig var det en extra växel att få återberätta GT - inte minst 1 Mosebok - när jag hållit mig där i min bibelläsning. Egypten kom att stå mig lite närmare, vilket nog alla som drabbats av bibeläventyret också har upplevt.

 

Lyfta blicken för att se mer än mig själv
Dessa människor i Gamla testamentet!

Relaterade inlägg

Svenska Bibelsällskapet - Box 1235, 751 42 Uppsala - 018 - 18 63 30 - info@bibeln.se