tom banner

Målgång - och ett nytt varv

Målgång - och ett nytt varv

I dag på morgonen gick jag i mål, eller snarare spurtade jag. Nästan samma känsla som på upploppet i Slottsskogsvallen efter ett genomfört Göteborgsvarv. Jag läste de sista kapitlen i Uppenbarelseboken, Malaki, Psaltaren och Ordspråksboken. Vilken skön känsla att ha läst hela Bibeln på ett år!
Min andra reaktion kom nästa lika snabbt.

Varför har jag inte gjort detta tidigare? Jag har haft en Bibel i 45 år men aldrig läst på det sättet. Under 32 år har jag arbetat som pastor, bibellärare och ledare i olika sammanhang men först nu har min favoritbok blivit genomläst under 365 dagar.
Har jag missat någon dag? Javisst, som mest låg jag efter tre dagar och fick då försöka läsa ikapp. Man skulle kunna tro att det var mina hektiska dagar som störde läsningen. Men så var det inte. Då min läsning sviktade mest var jag faktiskt ledig, hade gott om tid och sov längre på morgonen! Jag vet att vi fungerar olika. Ta inte detta som en ”sanning” som gäller för alla bibelläsare. Men för mig har faktiskt lättjan varit en större utmaning än jäktet.
Nu ser jag framåt, tillsammans med alla som vill anta utmaningen 2016. Somliga har inte lyckats följa läsplanen så väl, men vill göra ett nytt försök. Den inställningen är värd allt beröm. Det är så vi lär oss, genom att fortsätta och inte ge upp. Andra har följt sina planer och vill ha en ny, kanske större utmaning inför 2016.
Det är nu vi kan göra de små valen och justeringarna som ger resultat i längden. Det kan t ex röra sig om att hitta den bästa tiden på dygnet för bibelläsning. Går det att koppla ihop den med något annat vi gör varje dag? En måltid, en vana eller en händelse? Valet av ”läsredskap” är inte oväsentligt. Var det krångligt att hålla reda på dina dagliga texter kanske det är lämpligt att testa en digital läsning i telefonen eller läsplattan. Du trycker fram texterna genom de läsplaner som erbjuds via nätet. Smart och behändigt.
Det kan också vara precis tvärt om, att du bör lämna ditt beroende av att alltid vara uppkopplad. Köp en ny bibel (pappers-) och läs handgripligt, utrustad med pennor. Helt oberoende av nätets ”störningar”. Det finns andra fördelar med att läsa på det sättet och för den som alltid läser i sin platta bryts ett mönster som kan vara välgörande. Ja, du hör att jag inte säger att det ena sättet är bättre än det andra. Fundera över vad som passar dig bäst.
Till sist vill jag påminna om de goda förutsättningar som finns i och med ett nytt år. Det är förmodligen den bästa tiden för att börja eller börja om med en rytm i livet. Därför låter vi januari månad vara en viktig startmånad för Anta utmaningen. Om vi hjälps åt att sprida detta kommer många fler att bli dagliga bibelläsare. Vad är naturligare än att t ex på nyårsfesten ställa frågan: Hur vill du läsa Bibeln under året? Och så är samtalet igång.
Tack till er alla som gjort att Anta utmaningen blivit så lyckat.
Önskar er ett gott nytt Bibelår!
Anders Blåberg

 

Anta utmaningen? Vad är det? Välkommen med!
Dagens text på ett enkelt sätt - bibelnpåettår.se!

Relaterade inlägg

Svenska Bibelsällskapet - Box 1235, 751 42 Uppsala - 018 - 18 63 30 - info@bibeln.se