Lyfta blicken för att se mer än mig själv

Det går bra det här. Jag har verkligen kommit in i att läsa Bibeln varje dag nu. Varje morgon/förmiddag får jag till att läsa min NT-text och nästan varje kväll GT. Har upptäckt att jag uppskattar att ta GT i längre sammanhang så ibland blir det flera GT-kapitel åt gången på kvällen.

 

Idag stötte jag på texten tjänaren som får mycket efterskänkt, men som i sin tur inte efterskänker. Stark text och bra undervisat av Jesus. Jag läste, njöt av Jesus pedagogik och gick vidare. Men i reflektionen efteråt hände något, det är väl det som är poängen med reflektionen antar jag. 

Det finns ju många anledningar till att läsa Bibeln, lära känna Gud, lära sig mer fakta om Jesus och Guds folk, osv. Men den delen som jag kanske är sämst på just nu är att vända blicken tillbaka till mig själv. Som i detta fall, vad betyder texten för mig? I reflektionen kom tanken till mig att jag behöver ta en funderare över hur mycket jag har Gud att tacka för. Jag vet rent teoretiskt att det är massor, inte det som är problemet. Precis som tjänaren har jag mycket förlåtet, men jag behöver ta med mig det ut och inte göra samma misstag som tjänaren gjorde. 

Alltså inte kunskapen som fattas men mer känslan. Lite som när relationen till en person man älskar hamnar lite i slentrian men sedan åker personen bort och man får tid att sakna. Då vaknar även känslorna till och man ser att man älskar på ett något starkare kanske annorlunda sätt. "När båset är tomt" och så vidare ...

För min del handlar det nog om att ta mig ett par stunder under kommande dagar och fokusera på vad Gud egentligen har gjort för mig och bara stanna kvar i den tanken och låta det överskölja mig. Utifrån det kan sedan teorin, känslan och praktiken förhoppningsvis flätas samman och ta mig ett steg till på vägen i mitt liv med Jesus. Jag tror att vi behöver alla delar i vår gudsrelation, annars hade det varit dumt av Gud att skapa oss med både intelligens och känslor. 

/>Olof Brandt