tom banner

Läsa ikapp, starta om eller ge upp?

Läsa ikapp, starta om eller ge upp?

I söndags utlyste vi stora ”Kom ikapp”-dagen. Vet inte hur många av våra strax över 3000 läsare som behövde komma ikapp, men lyssnade vi in reaktionerna på Facebook så var det åtminstone ett par som hade hamnat några kapitel efter. Själv var jag efter i GT-läsningen och läste ikapp några kapitel. Men om du nu inte är ikapp än, känner berget växa och funderar på hur du ska göra. Läs vidare.

Som jag ser det finns det tre vägar ut ur att du kommit efter i det mål du satte för din läsning när du gick med i Anta utmaningen. Innan jag går in på de tre vill jag bara betona att det viktiga med hela utmaningen fortfarande inte är hur mycket du läser, eller vilken plan du följer. Det är att försöka komma igång med den dagliga läsningen. Att äta lite varje dag. Det är en rutin som tar tid att bygga upp och jag brottas personligen med att få det att fungera med tre barn och alla plikter som jobb och hem för med sig. Så känner du att du tagit för mycket på tallriken är det helt okej att byta plan. Det gäller såklart även om du hungrar efter mer och vill läsa mer. Nu till de tre.

Alternativ ett när du hamnat efter är just att läsa ikapp. ”Läsa ikapp”-dagen firades för att vi som kommit lite på efterkälken ska ta oss i kragen och läsa ikapp. Känner du nu att detta har börjat kännas som ett ok eller att det har blivit ett stort ”BORDE” av alltihop så hoppa detta stycke och gå direkt vidare till nästa. Vi är olika som människor och för vissa är det just utmaningen som är det som behövs. Jag är själv sådan att jag ibland behöver utmanas av andra för att komma vidare. Därför kommer vi i utmaningen att just utmana ibland. Det är förhoppningsvis ingen som ljugit för dig och sagt att det är enkelt att förändra vanor och livsmönster, vilket trots allt utmaningen handlar om. Så jag utmanar dig, precis som jag utmanar mig själv att gå vidare och försöka läsa ikapp. Allt behöver trots allt inte läsas ikapp samma dag. Du kan bara läsa lite mer ett par dagar så är du snart ikapp.

Alternativ två för dig som hamnat efter är att helt enkelt ”starta om” från den dagen du är på. Dvs läs inte ikapp utan har du missat ett par dagar så strunta från och med nu i datumen i planen och läs bara från där du är, ta nästa stycke. Läser du kvartplanen kan du bara hoppa till rätt dag. Glöm dock inte att sträva efter att försöka få till att läsa varje dag, men om du tappat ett par dagar så låt inte ”berget av det olästa” besegra dig.

Det tredje och mest radikala beslutet är att ge upp. Det klingar kanske inte så snyggt, det känns kanske som ett misslyckande men det kan vara det viktigaste du gör i din gudsrelation i år. Det kanske låter märkligt med tanke på att vi driver satsningen just för att du ska komma igång med att läsa. Men det jag menar är att ibland går det bara inte, vi försöker och misslyckas. Risken finns alltid att vi i kampen och processen skäms så pass att vi även tappar bort bönelivet och den olästa Bibeln blir ett hinder som gör att vi inte kommer till Gud alls. Bibeln får aldrig bli ett hinder för oss att möta Gud, och i perioder kan det faktiskt ske.

Överväger du alternativ tre så vill jag bara ge dig ett par tankar vidare: Överväg om du inte ska prova alternativ 2. Om du trots allt stannar här: ge inte upp på Bibeln! Ge den en ny chans senare. Men för nu, när det bara inte går så lägg den åt sidan så relationen inte blir ett krav. Gud välsigne dig i din fortsatta vandring och fantastiskt att du ville vara med och försöka.

Till oss alla i utmaningen, vi fortsätter kämpa tillsammans för att nå djupare i våra relationer med världens skapare och vår räddare! Med bön om att läsningen både ska fördjupa, förvåna och förändra…

 

Olof Brandt

Läsarkontakt
Hönans vingar...

Relaterade inlägg

Svenska Bibelsällskapet - Box 1235, 751 42 Uppsala - 018 - 18 63 30 - info@bibeln.se