Inte bara på tid


 Helgen som gick var det löparfest i Göteborg, Rekordmånga deltog i Göteborgsvarvets 21 svettiga, härliga och påhejade kilometrar. Jag har själv hunnit med några "varv" innan knäproblemen satte stopp för nöjet. Det blir alltid mycket snack om tider så här efteråt. Kilometertiden, mellantider och personliga rekord. Men är det någon som springer bara för tidens skull?

Göteborg i majgrönska, 200 000 åskådare och endorfinet som ger dig en kick, gör löpningen till en riktigt härlig upplevelse. För de flesta kanske tiden har en ganska underordnad betydelse.

 144 dagar stod det i morse när jag läst färdigt mina texter i helbibelfart. 40 % av årsläsningen avbockad. Jo, jag är fascinerad av siffror och statistik. Och därför behöver jag ständigt påminnas om den andra sidan av läsningen som jag kallar idisslandet. Den har sin plats efter genomläsningen av texten och består i sig av två delar.

 Först ställer jag frågor till texten för att förstå vad den handlar om. Vad händer? Vilka är inblandade? Var sker det och varför? Vad hade jag sett, hört och luktat om jag själv varit närvarande? Här kan fantasin få flöda.

 Sedan kommer den viktiga tillämpningen. Finns där ett exempel att följa? En synd att bekänna? Ett löfte att greppa eller en bön som jag kan göra till min? Finns där ett bud som jag bör lyda, eller en omständighet som liknar den vardag jag möter? Finns det andra saker som Gud talar till mig om i texten?
 Allt detta hjälper mig att göra bibelordet till mat som styrker. Det handlar ju inte om att jag ska klara av min tid med Gud. Det stora med bibelläsning är att Han vill leda och hjälpa mig genom sitt ord.