tom banner

Högeromläggningen

Högeromläggningen

Det är tidig söndagsmorgon den 3 september. Alla bilar stannar på vänster sida av vägen. Efter 10 minuters väntan kör alla trafikanter försiktigt över till höger sida av vägen. Ögonblicket är historiskt och följs i direktsänd radio. Sverige har lagt om till högertrafik och året är 1967.

Längs vägarna sattes upp svarta sexkantiga skyltar med ett gult H. Detta för att påminna trafikanterna om att hålla till höger. Hela omläggningen föregicks av en intensiv informationskampanj i form av annonser, broschyrer, TV- och radioprogram. Men kanske var du inte ens född när detta hände? Några av oss kommer ändå ihåg landsplågan som sjöngs av Rock-Boris: Håll dig till höger, Svensson.

Omlägget till högertrafik var ett beslut som fattades i Sveriges riksdag. En plan gjordes upp och ett datum sattes ut, och nu kör vi till höger. Som 9-åring 1967 cyklade jag på vänster sida. Men jag ändrade mig och fick en ny vana efter den 3 september. Det hände faktiskt att jag föll tillbaka några gånger och hamnade på vänstersidan men det var bara kortsiktigt i början, innan vanan satt sig.

Hur lätt är det att bryta med en vana och skaffa sig en ny? Vanor faller aldrig över oss – infall möjligen men inte vanor. Det krävs både vilja och beslut. Och med lite stöd i ryggen och uppmuntrande ord i örat så finns goda förutsättningar för att en ny ordning skapas.

Jag drömmer om en ny omläggning, ett beslut som omfattar alla kristna att bli dagliga bibelläsare. Tänk om vi kunde komma överens om det. Vi bryter med ovanan att läsa då och då, när vi har lust eller när någon ber oss. Vi beslutar oss för att bli dagliga läsare. Ett sådant steg föder nya frågor: Hur mycket ska man läsa? Var ska jag börja?

Jag tänker att det fungerar ungefär som med skidåkning i fjällen. Nybörjaren måste få åka på sitt sätt utifrån sina förutsättningar. Därför finns gröna pister för den som är försiktig och vill undvika höga farter. Att trilla i den gröna är inte så omskakande. Men för den erfarne åkaren finns bara röda och svarta pister som alternativ. Skidåkning kräver lite utmaningar, tänker han. Om du inte är en van bibelläsare, börja med mindre avsnitt. Lite varje dag blir ändå mycket i slutändan. Läs efter din förmåga. Har du en viss bibelvana, varför inte anta den stora utmaningen och läs Bibeln på ett år? Det är en svartpistad utmaning men inte på något sätt omöjlig. Många skulle behöva just en sådan större utmaning i sitt läsande.

Hur blir det med stödet och uppmuntran i läsandet? Församling och gudstjänstliv ger energi åt det enskilda andaktslivet. Tänk också på att 1000-tals andra har samma goda vana som du och har antagit utmaningen. Från nyår och framåt drar satsningen igång, bland annat på denna hemsida. Här kan man hitta en lämplig bibelläsningsplan och få uppbackning på olika sätt. Nyåret kan vara en lämplig tid för nya vanor, men det går att lägga om senare också. Men varför vänta med att anta utmaningen om du vet hur nyttig den dagliga läsningen är?

Ledare ur Bibelsällskapets tidning nr 4 2014

Antar du utmaningen?

Svenska Bibelsällskapet - Box 1235, 751 42 Uppsala - 018 - 18 63 30 - info@bibeln.se