tom banner

Funderingar från startgropen

Funderingar från startgropen

Trots att jag läst Bibeln regelbundet sedan tidiga tonår har jag aldrig läst igenom den på ett år. Där ligger min utmaning. Sedan drygt 10 år tillbaka har jag följt ”Bibeln idag” och alltså kombinerat läsningen med en kort utläggning. Jag lockades in i det genom en förfrågan om att själv bli skribent i ”Bibeln idag”. Det har funkat bra på det sättet att läsningen blivit regelbunden. Men jag vill öka dosen. Några kapitel om dagen, och sprida ut läsningen till minst två tillfällen. Det får bli morgon och kväll.

Under några år var min morgonläsning på franska. Inte för att jag fick mer uppbyggelse av att läsa en fransk bibelöversättning men kombinationen Bibel och språkträning blev en krydda i läsningen. Om du behärskar ett andra- eller tredjespråk hyfsat kan det vara ett tips att följa. Men krångla inte till din läsning så att du måste mobilisera extra energi när det är dags att läsa. I så fall är det bättre att hålla sig till modersmålet.

Jag bor och arbetar i skilda städer. Veckopendlingen stökar till det när jag vill ha fasta rutiner. Min läsbibel kanske är kvar på kontoret i Uppsala när jag vaknar i min säng i Örebro. Läsplattan och min smartphone är min räddning. Jag är aldrig helt utan bibeltext, den finns där nära mig på pappret eller digitalt beroende på var jag befinner mig. Helt ”papperslös” kommer jag nog aldrig bli. Att fysiskt bläddra i en bok tilltalar mig.

Den 1 januari börjar jag alltså följa Helbibelspåret och läsa i 1 Mosebok, Matteusevangeliet, Psaltaren och Ordspråksboken. Nt-texten och de poetiska Gt-texterna får bli mitt morgonmål och resten spar jag till kvällen. Detta är min plan så långt. En gång i veckan kommer jag att skriva om mitt läsande på bloggen. Gott nytt Bibelår!

Äntligen igång!
Åh, detta ska verkligen bli roligt!

Relaterade inlägg

Svenska Bibelsällskapet - Box 1235, 751 42 Uppsala - 018 - 18 63 30 - info@bibeln.se