tom banner

Den elektriska adventsljusstakens ursprung

Den elektriska adventsljusstakens ursprung

Efter en predikan i ett litet missionshus i västra Värmland blev det ett intressant samtal. En äldre man berättade hur uppfinnaren till den elektriska ljusstaken, Oscar Andersson, hade sina rötter från just byn Myra i Elovsbyn, där vi befann oss!

Familjen hade flyttat till Göteborg där Oscar arbetade som lagerbiträde på Philips. På 30-talet hade företaget lanserat nymodigheten - den elektriska julgransbelysningen. Ljusslingan med nio ljus var anpassad till 120 volt, som var den vanliga spänningen i städerna. Många av belysningarna hamnade dock på landsbygden, där spänningen var 220 volt, vilket gjorde att socklarna smälte och gick sönder, och många belysningar returnerades.

Den 25-årige Oscar fick uppdraget att kassera alla dessa trasiga julgransbelysningar. Han frågade lagerchefen om han fick behålla de ljushållare som var hela. Det gick bra och han monterade sedan dem i en sjuarmad ljusstake för stearinljus, som han köp i varuhuset intill för 2 kr. Julen 1934 lös den första prototypen hemma hos hans föräldrar. Försäljningschefen gillade iden, men på huvudkontoret blev de utskrattade – så skulle inte en ljusstake se ut! Till sist fick de tillåtelse att utveckla en mindre serie som lanserades 1939. Succén var ett faktum. Idag säljs en miljon ljusstakar varje år!

Även om Oscar Andersson var först med elljustaken, så kommer originalet från templet. Mose fick instruktioner om att konstruera en sjuarmad ljusstake, Menoran, som skulle stå i det heliga rummet i tabernaklet. Ljusen skulle tändas när det började skymma och lysa hela natten. En av prästernas uppgifter var att se till att det fanns olja i ljusstaken. Hände det något som gjorde att ljuset slocknade, så var han direkt där och ordnade med veken så att ljuset brann.

Just nu läser hel- och halvbibeln Uppenbarelseboken. I kapitel ett får Johannes se sju ljushållare av guld och mitt ibland dem någon som liknade en Människoson. (Upp 1:12-13)

I en bok med många symboler så blir man glad att läsa vers 20, där det klart och tydligt står: ”de sju ljusstakarna är de sju församlingarna.”

Vilken fin bild. I en mörk värld lyser församlingen som ett ljus. Församlingen är bara en hållare och bärare för Guds ljus, i sig själv har den inte mycket att komma med. Den helige Ande är oljan som flödar och ger energin. Mitt bland ljushållarna går Jesus som vår överstepräst. Börjar en låga flacka så är han där på en gång och ser till att oljan flödar som den ska.

Tänk hur några, misslyckade, bortkastade rester förvandlades till de ljusstakar som nu lyser hos så många av oss.

 

(Bilden, målning av Ted Larson)

Här kan man läsa mer om Oscar Andersson i en tidningsartikel från Göteborgsposten.

FJÄRDE SÖNDAGEN I ADVENT - Herrens moder
TREDJE SÖNDAGEN I ADVENT - Bana väg för Herren

Svenska Bibelsällskapet - Box 1235, 751 42 Uppsala - 018 - 18 63 30 - info@bibeln.se