tom banner

Dagens text på ett enkelt sätt - bibelnpåettår.se!

Dagens text på ett enkelt sätt - bibelnpåettår.se!

Det är värdefullt att få läsa Bibeln tillsammans. Förutom det liv Gudsordet ger så har det personligen varit så betydelsefullt att få ta till mig praktiska råd och tips från erfarna Bibelläsare.

Ett sådant var när jag i somras hörde Hans Weichbrodt berätta hur han börjar dagen med att läsa ur Psaltaren. Det har blivit ett bra sätt att börja dagen.

Idag blev ett stycke från Psaltaren 119:129-136 så levande! Psalm 119 är skriven som poesi i en alfabetisk akrostisk form. Varje vers utgår från de tjugotvå hebreiska konsonanterna i ordningsföljd. I dessa åtta verser är det bokstaven Pe som återfinnas centralt i varje vers!

b2ap3_thumbnail_hebrewPe.jpg

De hebreiska bokstäverna är mer än bara bokstäver, de är symboler och har också ett talvärde. Ofta förstärker symbolen versen och gör betydelsen ännu mer tydlig. När man ser att bokstaven Pe är en bild av en öppen mun med en tunga i förstår man bättre anledningen till Davids lite minst sagt speciella ordval i vers 131:

    ”Jag öppnar min mun och flämtar, för jag längtar efter dina bud.”

Guds ord är som syre för våra lungor – det är livsnödvändigt för vårt andliga liv! Jag öppnar min mun och flämtar, för jag längtar efter dina bud!

Vers 130 är också en underbar vers, med ett sådant fint löfte:

    ”När är dina ord öppnas, ger de ljus och förstånd åt enkla människor.”

Detta är ett ord som ofta talat till mig personligen. Jag kan identifiera mig med en enkel människa som behöver mycket av Guds ljus och förstånd. När Guds Ord öppnas upp ger det ljus och klarhet. När porten till Guds ord öppnas upp, som när en stängd dörr slås upp, ger den öppnade porten ljus och förståelse för enkla (öppna, villiga) människor.

När jag bad och funderade över hur jag skulle kunna bidra till Anta Utmaningen 2016, så blev det tydligt att jag vill vara med och öppna upp Guds Ord så att det ljuset kan få lysa in i våra liv. Jag tänkte också på vad det var som gjorde att jag själv missade att läsa under det gånga året. Ofta var det när den vanliga rutinen ruckades med resor osv. När gränsen för handbagaget var max 10 kg blev min fina stora tunga engelska ”läs-Bibel” kvar hemma, och i den Bibeln fanns läsplanen… Kommer ihåg att jag försökte leta upp mailet med vilka texter det var, men det tog tid att slå upp de fyra olika ställena för dagens läsning.

Eftersom jag håller på med Bibeln och har min bakgrund i IT så har jag lagt in alla Anta Utmaningens läsplaner på en mobilanpassad webbsida som automatiskt visar dagens text för sin valda läsplan. Den finns på praisegate.com/au men även följande domäner som är lättare att komma ihåg:

Det finns många bra appar (t.ex. Bibelstund och YouVersion) som har läsplaner, men förhoppningsvis kan denna sida hjälpa någon. Alla de bilder och kartor som jag delat under året på Anta Utmaningens Facebookgrupp finns med i Svenska Kärnbibelns översättning som används för Nya Testamentets texter.

Målgång - och ett nytt varv
Bara 3 Dagar kvar!!!

Svenska Bibelsällskapet - Box 1235, 751 42 Uppsala - 018 - 18 63 30 - info@bibeln.se