tom banner

"Bruka Guds ord"

"Bruka Guds ord"

Mannen på bilden heter Henric Schartau. Han var en väckelseförkunnare från Lund, vars förkunnelse spreds vida omkring och fick enormt stor betydelse i stora delar av landet, inte minst på Västkusten. I Lund, alldeles utanför Domkyrkan, finns idag denna staty av honom.

Vad var det som hade så stor betydelse då? I hans liv och hans gärning, och också vad gäller hans efterföljares liv och gärning? Jo, det kan man få veta om man kikar på sockeln till denna staty! Där står ingraverat: BRUKA GUDS ORD! När jag är i Lund, så brukar jag ta vägen om statyn och där tacka Gud för att det i tidigare generationer funnits människor som förstått att bruka Guds ord!

Är det inte just detta som Anta Utmaningen handlar om? Att vi också ska inspireras till att blir trofasta brukare av Guds ord. Ibland är det svårare - jag vet att flera tyckt att Domarboken varit en svår bok att läsa - och att det nu känns som att komma in i ett "vänligare landskap" att få läsa Ruts bok!

Och apropå månadstemat, en favoritbok i GT, så är Ruts bok verkligen en sådan! Rut, hedningen, som blev en av Jesu anmödrar! Berättelsen tar sin avstamp i Betlehem och vi får läsa om en hungersnöd i Betlehem, namnet betyder "brödhuset". Vilken beskrivning...hungersnöd i brödhuset - av alla ställen!! och så rullas hela den spännande och dramatiska historien upp!!! Ruts bok är en liten bok i GT, men en bok med ett stort, djupt och lärorikt innehåll och en bok som talar starkt också till dagens läsare! 

Rut möter vi sedan i Jesu släkttavla i Matt 1:5. Tänk att hon - hedningen - fick vara med där!

 

 

På resa i Uppenbarelsebokens värld!
Olika lager att upptäcka!

Svenska Bibelsällskapet - Box 1235, 751 42 Uppsala - 018 - 18 63 30 - info@bibeln.se