tom banner

Att stanna upp

Att stanna upp

Det kan bli dyrköpta konsekvenser när vi inte stannar upp och orienterar oss. I årskurs 7 var jag med om min första orienteringstävling. 

Gymnastikläraren hade gått igenom alla de teoretiska momenten om att följa kartan, läsa av landskapet, kolla kompassen och välja rätt väg. Jag var en god löpare och tänkte att här kommer jag att finnas med i täten. Springa som springa, om det så är en bana eller i skogen! 

Efter starten tog jag snabbt ut kompassriktningen mot första kontrollen och sprang i värsta tempot. Genom ett kärr, tät granplantering och över allt motstånd en skog kan bjuda på. När jag nådde kontrollen visade det sig vara den sista, inte första. Jag var vilse. Resten vill jag bara glömma.  Om jag hade stannat upp och lite mer noggrant kollat kartan hade jag upptäckt stigen som låg strax intill. Vägvinnande och bekväm i motsats till mitt kärr.

Rent allmänt så vinner vi på att stanna upp i vår läsning och tänka på vad vi nyss läst. Vi kallar det bibelmeditation. Texten tuggas om för att vi ska få ut så mycket som möjligt av läsningen. Ett ko-likt moment där vi idisslar Guds ord. Men det finns fler stopp att vara uppmärksam på.

  1. När jag avslutat en bibelbok är det läge att försöka sammanfatta vad budskapet var. Vad har gjort intryck? Upplevde jag några personliga tilltal? Vad kan man sammanfatta boken med i några ord? Kan jag säga att jag begrep vad jag läste? Om det är så att en bok tycks vara svårfångad kan man bestämma sig för att läsa någon annans tolkning av boken, en bibelkommentar. 
  2. När en bibelläsningsplan tar slut är det dags att stanna upp och fundera hur jag tar mig vidare. Vilken lässtrategi ska jag ha för nästa år? Ska min ambitionsnivå öka? Vad har varit bra eller mindre bra med årets plan?
  3. Om jag märker att min läsning haltar och jag ständigt kommer efter, eller bara känner mig håglös inför Bibeln, är det klokt att bromsa in och fundera. Vad är det som händer? Är jag själv orsak till situationen eller beror det på andra faktorer? Vad kan jag göra för att få nytt bibelläsningsmod?  Det är i en paus  vi hinner ställa frågorna och hitta de rätta svaren.

Att stanna upp är inte detsamma som att ”lägga av”. Stoppen är naturliga moment i åkningen. De hjälper oss att hämta andan och korrigera kursen. Och den fortsatta färden blir så mycket bättre.

Anders Blåberg

ANDRA SÖNDAGEN I ADVENT - Guds rike är nära
FÖRSTA SÖNDAGEN I ADVENT - Ett nådens år

Svenska Bibelsällskapet - Box 1235, 751 42 Uppsala - 018 - 18 63 30 - info@bibeln.se